Το Σάββατο 30 Ιουλίου, η ομάδα της Ghost Diving Greece ανέλαβε την ανάσυρση ενός διχτυού φάντασμα στη ν. Αρσίδα, στον κόλπο της Αναβύσσου.
Ξεκινήσαμε την κατάδυσή μας το πρωί στις 7:30, να προλάβουμε να μαζέψουμε το δίχτυ από την επιφάνεια στη βάρκα πριν ο αέρας ενταθεί.
Το νάιλον δίχτυ απλάδι βρισκόταν μπλεγμένο σε βραχώδεις εξοχές και εκτίνονταν εγκάρσια της νησίδας σε αμμώδη βυθό σε βάθος 37-43 μέτρα.
Τα δίχτυα απλάδια είναι αρματωμένα στη μία τους πλευρά με βάρη (μολύβια) ενώ στην άλλη πλευρά φέρουν φελλά, κατασκευή που τους επιτρέπει να στέκονται όρθια στον πυθμένα σχηματίζοντας ένα τείχος στο νερό.
Τα απωλεσθέντα αυτά δίχτυα συνεχίζουν να ψαρεύουν καθώς παραμένουν στο βυθό σε όρθια θέση.
Το συγκεκριμένο δίχτυ με μικρό ύψος και μήκος πάνω από 50μ, κείτονταν στον αμμώδη βυθό δημιουργώντας έτσι μια παγίδα όχι τόσο για τα ψάρια αλλά κυρίως για τους βενθικούς οργανισμούς που κινούνται περπατώντας στον πυθμένα της θάλασσας όπως ασπόνδυλα – αστακούς, καβούρια, σαλιγκάρια και άλλα ζώα.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να εντοπίσουμε και απελευθερώσουμε πέντε μεγάλες κολοχτύπες (Scyllarus pygmaeus), επτά καβούρια, περισσότερα από τριάντα σαλιγκάρια (Hexaplus trunculus) και πολλά σφουγγάρια τα οποία είχαν παγιδευτεί στο δίχτυ.
Σε αυτή τη δράση μας αποδείχθηκε καίρια ο σκοπός του Ghost Diving καθώς τα απολεσθέντα αυτά δίχτυα συνέχιζαν να ψαρεύουν και να παγιδεύουν υποθαλάσσια άγρια ζώη για όσο διάστημα θα παρέμεναν εκεί. Ο αριθμός των ζώων που θα παγιδεύονταν και τελικά θα θανατώνονταν θα αυξανόταν συνεχώς, τα ίδια θα αποσυντίθενται προσελκύοντας ακόμη περισσότερα ζώα.
Με την ανάσυρση των διχτυών σπάμε αυτόν τον κύκλο και αποτρέπουμε την περαιτέρω απώλεια της θαλάσσιας άγριας ζωής.
Ευχαριστούμε πολύ τους εθελοντές μας για τη βοήθειά τους!

Σχετικές Αναρτήσεις